Εύη Μάζη

Νέο τραγούδι
Εύη Μάζη | «Μονομάχος»
Μουσική: Δημήτρης Τσάκας | Στίχοι: Πόλυς Κυριάκου

Πριν από αρκετό καιρό, ο Δημήτρης Τσάκας μου έβαλε να ακούσω μερικές καινούργιες συνθέσεις του. Είμαστε κυρίως φίλοι αλλά τον θαυμάζω και πάρα πολύ σα Μουσικό. Ανάμεσα στις μουσικές ξεχώρισα την μελωδία του Μονομάχου. Μου άρεσε πάρα πολύ. Αμέσως σκέφτηκα και του είπα ότι θα γινόταν υπέροχο τραγούδι με ελληνικούς στίχους. Το βρήκα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο. Συμφώνησε και ο Δημήτρης και μου είπε να το προχωρήσω όπως θέλω.  Η επόμενή μου σκέψη ήταν να ζητήσω από τον Πόλυ Κυριάκου να γράψει τους στίχους. Με τον Πόλυ γνωριζόμασταν από παλιά, από την εποχή που έγραψε τους στίχους για την Μόνα Λίζα της Στέλλας Γαδέδη. Μου αρέσει πολύ σαν στιχουργός. Πήρα το θάρρος και επικοινώνησα μαζί του.  Του έστειλα το κομμάτι και αυτός  σχεδόν αμέσως μου απάντησε πως του αρέσει πάρα πολύ και θα το κάνει !
Εκείνη την περίοδο άκουγα πολλές φορές μέσα στη μέρα, ένα καταπληκτικό τραγούδι του Randy Newman από το άλμπουμ Little Criminals,  που έλεγε σε κάποιο σημείο « I am looking at the river, but I am thinking of the sea»  Είχα κολλήσει κυριολεκτικά σε αυτό το στίχο.  Γύριζε συνεχώς στη σκέψη μου. Μετά από λίγες μέρες μου έστειλε ο Πόλυς τους στίχους.  Όταν διάβασα τον πρώτο στίχο  «Θέλω να βρω στο ποτάμι νερό, η ζωή να με πάει τρεχάλα» το θεώρησα σημαδιακό.. Έμοιαζε σαν να ήταν μέσα στη ψυχή μου και στο μυαλό μου. Συγκινήθηκα πολύ.
 
Ο Δημήτρης ανέλαβε την ενορχήστρωση του τραγουδιού. Προέρχεται από την ελληνική Τζαζ σκηνή και με χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός,  πως όλοι οι μουσικοί που παίζουν στο τραγούδι είναι κυριολεκτικά ένας και ένας . Όλο αυτό το ταξίδι του τραγουδιού ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για μένα για πολλούς λόγους.
Την περίοδο που τελειώσαμε με τις ηχογραφήσεις  βρήκα στο πατρικό μου σπίτι στην Πάτρα κάποιες οικογενειακές ταινίες 8mm που είχαν χαθεί για πάρα πολλά χρόνια.
 
Είχα μεγάλη περιέργεια να δω τι υπάρχει σε αυτές τις ταινίες και αποφάσισα να τις εμφανίσω.  Είναι φοβερό να βλέπεις τον εαυτό σου παιδί.  Μου άρεσε πάρα πολύ η ποιότητα και η ατμόσφαιρα της εικόνας. Το πιο εντυπωσιακό όμως που ανακάλυψα, ήταν μια πολυ παλιά μπομπίνα του 1938 που την γύρισε ο αδερφός της γιαγιάς μου, ο Θανάσης Μπεκιώτης, που υπήρξε κινηματογραφιστής. Φαίνεται η γιαγιά  μου 20 χρονών με την παρέα της στην Αθήνα του 30. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να το δει αυτό κάποιος σε κάποιο καλλιτεχνικό πλαίσιο.
Επειδή σκεφτήκαμε με τον Άγγελο Σφακιανάκη πως καλό θα ήταν το κομμάτι να παρουσιαστεί  μαζί με ένα κλιπ, ένοιωσα πως επειδή με αφορά και το τραγούδι και οι εικόνες που ανακάλυψα να τα συνδυάσω με έναν τρόπο.  Σε αυτό, ήταν πάνω από πολύτιμη η βοήθεια του Dragan Nikolic που ανέλαβε τη σκηνοθεσία και την ανάμειξη των παλιών και καινούργιων πλάνων στο κλιπ.
 
Θεωρώ πως όλο αυτό το εγχείρημα προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις!
Είμαι πολύ χαρούμενη που καταφέραμε και συνδυάσαμε ήχους, ανθρώπους, λόγια και όνειρα, που με εκφράζουν και με αντιπροσωπεύουν.
Εύη Μάζη
  
Ενορχήστρωση Δημήτρης Τσάκας
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Δημήτρης Τσάκας: Σαξόφωνο
Λευτέρης Χαβουτσάς: Κιθάρα 
Δημήτρης Σεβδαλής: Πιάνο 
Pedro Fabian: Κρουστά
Yoel Soto: Μπάσο
 
Οι ηχογραφήσεις έγιναν απο τον Ηλία Λάκκα στο στούντιο Odeon
και απο τον Χάρη Κρεμμύδα στο στούντιο Rclt 
Μίξη: Χάρης Κρεμμύδας
Mastering: Γιάννης Πετρόλιας 
Σκηνοθεσία vieo: Dragan Nikolic
Μοντάζ:  Γιαννης Βολιωτης Χάρης Μιχαλογιαννακης 
Οπερατέρ: Dragan Nikolic (2018)
Ανδρέας Μάζης (1983)
Θανάσης Μπεκιώτης (1939)
 
Κυκλοφορεί από την Μικρός Ήρως