Παύλος Σιδηρόπουλος

Παύλος Σιδηρόπουλος: Τα τρία πρώτα μελοποιημένα ποιήματά του από το album «Εξακρίβωση»

(Ακούστε τα 3 πρώτα τραγούδια και στο επίσημο κανάλι μας στο Youtube, εδώ)
 
Η Δήμητρα Γαλάνη, οι Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας που ηχογραφούν πάλι μαζί μετά από 20 χρόνια (!) και η Angelika Dusk τραγουδούν σε μελοποίηση Δημήτρη Καρρά, ποιήματα του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Μία μοναδική δισκογραφική εργασία που βασίζεται στη μελοποίηση των ποιημάτων του εμβληματικού Παύλου Σιδηρόπουλου, από τον συνθέτη Δημήτρη Καρρά και την ερμηνεία τους από μια ομάδα εξαιρετικών και αγαπημένων ερμηνευτών, δίνει σήμερα το στίγμα της, με την δημοσιοποίηση των πρώτων τριών τραγουδιών του album που θα έχει το γενικό τίτλο «Εξακρίβωση».

Ο δίσκος «Εξακρίβωση» που θα κυκλοφορήσει ολοκληρωμένος το Φθινόπωρο από το Ogdoo Music Group θα περιέχει 13 μελοποιημένα ποιήματα και 5 απαγγελίες ποιημάτων του Παύλου Σιδηρόπουλου. Τα ποιήματα αυτά ( μεταξύ πολλών άλλων του δημιουργού) κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά σε βιβλίο με τίτλο «Έχω μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα» από τις εκδόσεις OPPORTUNA. 

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος αποκαλύπτει μέσα από τα ποιήματά του ότι εκτός από ένας τραγουδοποιός που το όνομά του έχει περάσει στη σφαίρα του μύθου, είναι και ένας εξαιρετικός ποιητής με καίριο και ευαίσθητο λόγο, προφήτης και διανοούμενος του καιρού του.

Ο Δημήτρης Καρράς καταφέρνει να μελοποιήσει τα ποιήματα με σεβασμό στο κείμενο αλλά και έμπνευση, αποδίδοντας με τρόπο λιτό αλλά σαφή την ατμόσφαιρα των τραγουδιών του Παύλου.

Ένα άλλο στοιχείο που κάνει ιδιαίτερο αυτό, το έτσι κι αλλιώς ιστορικό για την ελληνική δισκογραφία εγχείρημα, είναι η προσεκτική επιλογή των ερμηνευτών ανάλογα με τον χαρακτήρα του κάθε τραγουδιού, έτσι ώστε να υπάρχει τέλεια εναρμόνιση με την ερμηνευτική τους ταυτότητα.

Στην «Εξακρίβωση» συμμετέχουν οι καταξιωμένοι ερμηνευτές: 

Δήμητρα Γαλάνη, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελένη Βιτάλη, Χρήστος Θηβαίος, Ορφέας Πέρίδης, Μίλτος Πασχαλίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Angelika Dusk, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Βιολέτα Ίκαρη.

Οι απαγγελίες έχουν αποδοθεί με συναισθηματική ένταση από τους: 
Γιώργο Κιμούλη, Λίλιαν Χαριτάκη Άσιμου, Σωτήρη Καλυβάτση, Αγγελική Σεΐδου, και Δημήτρη Βραχνό.

Παρουσιάζουμε τα τρία πρώτα τραγούδια του album «Εξακρίβωση»: 

«Χαμένο αγόρι» – Δήμητρα Γαλάνη
Η Δήμητρα Γαλάνη μας θυμίζει ξανά και ξανά γιατί είναι μια πραγματικά μεγάλη ερμηνεύτρια, ανιχνεύοντας με τη μοναδική της φωνή τις πιο λεπτές συναισθηματικές πτυχές ενός απαιτητικού και πανέμορφου τραγουδιού, που απεικονίζει συγκινητικά τη μοναξιά και την ερμητική σιωπή του ήρωά του.

Η φωνή της έχει μνήμη και σοφία, έχει τον ήχο της ερημιάς, το ψέλλισμα της βροχής και τον ψίθυρο του αντίο. 

«Ο φράχτης ήτανε ανοιχτός» Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας
Οι αδελφοί Κατσιμίχα δισκογραφούν πάλι μαζί, είκοσι σχεδόν χρόνια μετά την τελευταία τους συνάντηση και αυτό το γεγονός από μόνο του δείχνει τη βαρύτητα της επερχόμενης έκδοσης του δίσκου «Εξακρίβωση».

Αλλά ακόμα και αυτή η σπάνια πια σύμπραξη δεν μπορεί να επισκιάσει την μαγική τους ερμηνεία σε αυτό το υπέροχο οδοιπορικό της ενηλικίωσης και της ιδιότυπης ευχής προς την επαναστατημένη νεότητα, που αψηφά τα εμπόδια και τους κινδύνους έχοντας άπλετο χρόνο στο δισάκι της.

Ο ήχος των δύο φωνών, οικείος και αγαπημένος θροΐζει σαν το θερινό μελτέμι όταν συναντά το δέντρο της μνήμης.

«Εν αρχή ην ο άνθρωπος» – Angelica Dusk
Η νεότερη αξιόλογη ερμηνεύτρια της συντροφιάς Angelica Dusk, με αναφορές στην αγγλόφωνη σκηνή ταίριαξε απόλυτα στον κόσμου του Σιδηρόπουλου έτσι όπως παραστατικά τον απέδωσε ο συνθέτης Δημήτρης Καρράς, με τρόπο που να φαντάζει η ερμηνεία της αναπόσπαστο συστατικό του. 

Με ρυθμό, ωριμότητα και εσωτερική φλόγα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός δύσκολου τραγουδιού και ενός αφηγήματος με μεταφυσική και φιλοσοφική διάσταση που αποτελεί παρακαταθήκη του δημιουργού του. 

Η Διεύθυνση παραγωγής του album «Εξακρίβωση» είναι των: Μελίνα Σιδηροπούλου, Δημήτρη Καρρά, Ηλία Καρέλια, Δημήτρη Βασιλειάδη.

Την επιλογή των κειμένων από το βιβλίο του Παύλου Σιδηρόπουλου των εκδόσεων OPPORTUNA με τίτλο «Έχω μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα» έχει κάνει η Στεφανία Φιλιπποπούλου

Τα εξαιρετικά σκίτσα που συνοδεύουν την κυκλοφορία των τραγουδιών είναι του Φώτη Φωτίου

Τα τραγούδια «Χαμένο αγόρι», «Ο φράχτης ήτανε ανοιχτός» και «Εν αρχή ην ο άνθρωπος» κυκλοφορούν από το Ogdoo Music Group σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες 

Κατεβάστε το από το iTunes
Κατεβάστε το από το Google Store
Ακούστε το από το Spotify
Ακούστε το από το Deezer 
Ακούστε το από το Akazoo