16 Γάμοι για μιαν αγάπη

“16 Γάμοι για μιαν Αγάπη”
Το βιβλίο-cd των νέων στιχουργών του Μικρού Πολυτεχνείου
 
Ο Μικρός Ήρως και το Μικρό Πολυτεχνείο συνεργάζονται για δεύτερη φορά και παρουσιάζουν το βιβλίο – cd “16 Γάμοι για μιαν Αγάπη”.
 
Πρόκειται για 16 ολοκαίνουργα τραγούδια που προέκυψαν από την πρωτοβουλία του Γιώργου Ανδρέου να συστήσει για μελοποίηση 16 στιχουργήματα των μαθητών του στο Μικρό Πολυτεχνείο σε εκλεκτούς συνθέτες-τραγουδοποιούς: Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Στέλλα Γαδέδη, Απόστολος Ρίζος, Μανώλης Φάμελλος, Θέμης Καραμουρατίδης, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Γιώργος Καζαντζής, Κώστας Μπουντούρης, Χρήστος Δημητηριάδης, Ορέστης Ντάντος, Ευτυχία Μητρίτσα, Γιώργος Κούκιος και ο ίδιος ο Γιώργος Ανδρέου.
Όλοι τους αποδέχτηκαν με χαρά την πρόκληση και ζωντάνεψαν τον λόγο των νέων στιχουργών.
 
Κάποιοι απ’ αυτούς ανέλαβαν και την ερμηνεία: Μανώλης Φάμελλος, Ευτυχία Μητρίτσα, Ορέστης Ντάντος, Κώστας Μπουντούρης, Αλέξανδρος Ρίζος, Γιώργος Κούκιος, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Θέμης Καραμουρατίδης, Χρήστος Δημητριάδης.
 
Παράλληλα την ομάδα συμπλήρωσαν εκλεκτοί ερμηνευτές που θέλησαν να υποστηρίξουν την δημιουργική προσπάθεια: Κορίνα Λεγάκη, Βασιλική Καρακώστα, Μαρίνα Σκιαδαρέση, Ελευθερία Παναγάκου, Μαρία Παπαδοπούλου, Ελσα Μουρατίδου.
 
 
 
Και να που φιλοξενούμε ξανά τις ηρωικές προσπάθειες του Μικρού Πολυτεχνείου, να δίνει βήμα σε νέους στιχουργούς. Να φύγουν τα στιχάκια απ’ τα συρτάρια και τα αρχεία των υπολογιστών και να γίνουν τραγούδια, δύναμη υπολογίσιμη. Να βγούνε στις συχνότητες και στα www., να μπουν στις καρδιές όσο πιο πολλών.
 
Να ενωθούμε με τ΄αόρατα σχοινάκια τους. Ένα γαϊτανάκι ατέρμονο, ιστός κοινωνικός.
 
Ιδού μια νέα ανθολόγηση των σπουδαστών του Γιώργου Ανδρέου από τον κύκλο σεμιναρίων «Ένα καλάθι γεμάτο τραγούδια». Οι 16 προκριθέντες νέοι στιχουργοί προτάθηκαν σε ισάριθμους διακεκριμένους μουσικούς.
 
Και έγιναν 16 γάμοι -με συνοικέσιο μεν- αλλά γάμοι για μιαν αγάπη. Για το καλό τραγούδι. Να τραγουδάμε, να ακονίζουμε τα αισθήματα στα λόγια, να χανόμαστε στις μουσικές, να ενώνουμε τα όνειρά μας στα ρεφρέν.
 
Άγγελος Σφακιανάκης, Μικρός Ήρως
 
Στο Μικρό Πολυτεχνείο συνάντησα μια παρέα στιχουργών με ταλέντο, παιδεία και ήθος. Διδάσκοντας στιχουργική “για προχωρημένους” και συνομιλώντας μαζί τους για την σύνδεση Στίχου και Μελωδίας (την Μελοποίηση), σκέφτηκα πως το καλύτερο “μάθημα” είναι η αναγωγή στην πράξη όλων όσων στην θεωρία. Κουβεντιάζουμε και οριοθετούμε: Η έκδοση ενός CD, με στίχους των “μαθητών”, μελοποιημένους από παλαιότερους και νεότερους “δασκάλους”. Ο Θράσος Καμινάκης (προϊστάμενος και εμπνευστής όσων αφορούν το Μικρό Πολυτεχνείο
 
– και όχι μόνο) συμφώνησε και υπερθεμάτισε με χαρά. Απευθύνθηκα σε
 
συναδέλφους. Ανταποκρίθηκαν συγκινητικά. Μαζί διαλέξαμε τους ερμηνευτές.
 
Μεγάλη γκάμα: Κάποια τραγούδια ερμηνεύουν οι συνθέτες τους, μερικά
 
συνεργάτες και φίλοι τους παλιοί και νέοι, άλλα οι “δικοί μας” ερμηνευτές, παιδιά του Μικρού Πολυτεχνείου, τραγουδοποιοί και τραγουδιστές ταλαντούχοι και δυναμικοί. Ενορχήστρωσα έχοντας κατά νου μιαν ουσιώδη απλότητα, έναν ήχο που να επιτρέπει την ανάδειξη του στιχουργικού υλικού και να ενοποιεί τόσους πολλούς διαφορετικούς δημιουργικούς “τρόπους”. Συνεργάστηκε και μου προσέφερε βοήθεια πολύτιμη ο τραγουδοποιός (περιέχεται ένα τραγούδι στο CD σε μουσική δική του) Κώστας Μπουντούρης.
 
Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές της έκδοσης – συνθέτες,
 
τραγουδοποιούς, στιχουργούς, ερμηνευτές και μουσικούς. Ευχαριστώ το Μικρό Πολυτεχνείο για την πολύτροπη και ουσιαστική συνεργασία.
 
Διατηρώ υψηλές προσδοκίες για την καλλιτεχνική εξέλιξη όλων των στιχουργών που συμμετέχουν στο cd. Χαίρομαι που η εργασία αυτή “φωτογραφίζει” μια εξαιρετικά πολύπλοκη, συναρπαστική όσο και κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της σύγχρονης Ελληνικής Τραγουδοποιίας.
 
Γιώργος Ανδρέου
 
Η έκδοση ενός CD, με στίχους των “μαθητών” του Μικρού Πολυτεχνείου, που παρακολούθησαν μαθήματα πλάι σε δασκάλους όπως ο Γιώργος Ανδρέου και μελοποιημένους από άξιους εκπροσώπους της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής του σήμερα είναι ίσως μια πράξη πολιτισμού που δίνοντας βήμα στους νέους αυτούς δημιουργούς ανοίγει το δρόμο για μια ακόμη εξέλιξη σε αυτό που είναι το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.
 
Πριν λίγα χρόνια προηγήθηκε άλλο ένα cd με τίτλο «Νέοι Στιχουργοί στο Φως», που άνοιξε το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση σε τμήματα που συντόνισε τότε η στιχουργός Φωτεινή Λαμπρίδη.
 
ΟΙ «16 Γάμοι για μιαν Αγάπη» είναι μια πολύ αναμενόμενη συνέχεια με
 
στιχουργούς που πλέον πολλοί από αυτούς έχουν αρχίσει μια επαγγελματική σχέση με το τραγούδι.
 
Ευχαριστώ έναν – έναν τους νέους στιχουργούς, τους συνθέτες που ανέλαβαν να κάνουν τα λόγια τους τραγούδια, τον Γιώργο Ανδρέου, τον Νίκο Κολλάρο και τον Άγγελο Σφακιανάκη που έφεραν αυτό το σχέδιο να υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.
 
Εύχομαι στους νέους στιχουργούς καλή σταδιοδρομία και ελπίζω πως πολλές τέτοιες απόπειρες το Μικρό Πολυτεχνείο θα μπορεί να ενθαρρύνει στο μέλλον.
 
Αφιερώνω προσωπικά το CD στην στιχουργό Χριστίνα Μασούρα που δεν είναι πια ανάμεσά μας αλλά από εκεί ψηλά νοιώθω πως μας κοιτάζει με αγάπη.
 
Θράσος Καμινάκης