Παντελής Κυραμαργιός & Πλέγμα

Παντελής Κυραμαργιός & Πλέγμα | «Αρετή»

H «Αρετή» του Παντελή Κυραμαργιού επανεκδίδεται

Σε μια εποχή που κυριαρχεί η αποσπασματική δισκογραφία και οι νέοι ολοκληρωμένοι δίσκοι αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, η «Αρετή» του Παντελή Κυραμαργιού κάνει τη διαφορά.
 
Είναι πάνω από μια δεκαετία τώρα, που οι ψηφιακές πλατφόρμες αποτελούν τον τόπο αναζήτησης μουσικής από τους νέους και όχι μόνο. Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ακολουθούν τη συνταγή των μεμονωμένων digital singles -κυκλοφορώντας δύο-τρία τραγούδια τον χρόνο για να συντηρούν την εικόνα τους και την παρουσία τους στα ραδιόφωνα και τις μουσικές σκηνές- και το cd, ο δίσκος, το άλμπουμ, εξαφανίζονται από τον χάρτη των έργων τέχνης. Ακόμα κι όταν κάποιος εκδίδει ένα άλμπουμ, αυτό συνήθως περιέχει τα singles  των τελευταίων ετών και δεν αποτελεί καλλιτεχνική πρόταση, δεν έχει αρχή, μέση και τέλος.
 
Η «Αρετή», όμως, που πρωτοκλυκλοφόρησε τον Φλεβάρη του 2018, είναι ένα άλμπουμ που συνδυάζει τις τέχνες και σμίγει πολλές γενιές καλλιτεχνών. Ένα βιβλίο που διηγείται τα γεγονότα, την ιστορία του Αριστείδη και της Αρετής που ξεκινά το 1948 στην Κρήτη, εν μέσω εμφυλίου και φτάνει στο σήμερα. Μαζί με το βιβλίο, ένα cd με 10 τραγούδια και 10 αφηγήσεις. Ο σπουδαίος Γιώργος Μιχαλακόπουλος αφηγείται, ενσαρκώνοντας με την ανατριχιαστική φωνή του τον κεντρικό ήρωα κι έτσι ο ακροατής-αναγνώστης, γνωρίζει τις σκέψεις πέρα από τα γεγονότα. Τα τραγούδια αποτελούν το μέσο μετάδοσης συναισθημάτων. Εκεί, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Γιάννης Κότσιρας, συναντούν την Μαρία Παπαγεωργίου, τη Βιολέτα Ίκαρη και τη Γεωργία Νταγάκη. Δίπλα τους, η Μάγδα Βαρούχα, η Δήμητρα Κελεκίδη και, φυσικά, ο Παντελής, συμπληρώνουν το ερμηνευτικό παζλ πέντε τουλάχιστον γενεών.
H μουσική και οι στίχοι είναι του Παντελή, ενώ τα κείμενα συνυπογράφουν ο Παντελής με τη Λίνα Ζαμπετάκη.
  “Η αρετή, είναι μια μεγάλη αλήθεια που λίγοι αντέχουν να στηρίξουν ως την άκρη. Την συνεχίζουν οι τρελοί και οι γραφικοί μέσα από μια σύντομη ζωή και μιαν απόπειρα τέχνης. Μουγκά στην ψυχή σου εντός, γίνεται η επανάσταση. Αλλάζεις το μέσα σου σύμπαν και ο γαλαξίας των άλλων ταράζεται”.
 
“Σφάζονται και αλληλοτρώγονται οι άνθρωποι. Άλλοι για το δίκιο και άλλοι για το συμφέρον. Πάντα αυτοί που έχουν μια τιμή και αγοράζονται και πάντα αυτοί που έχουν Τιμή και δεν πουλιούνται. Προϋπόθεση και κατάκτηση είναι η Αρετή”.
 
Το βιβλίο-cd, είναι ένα μουσικό διήγημα, με βαθιά αλλά και τόσο οικεία, συνάμα, νοήματα και συναισθήματα. Πρόκειται για μια ιστορία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, σε πρόσωπα και αληθινές ιστορίες που διαδραματίστηκαν από την περίοδο του εμφυλίου μέχρι σήμερα.
 
Κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας άντρας που γεννήθηκε στην Κρήτη και αφιέρωσε την ζωή του στον αγώνα για ένα πιο δίκαιο κόσμο, αναζητώντας τη βαθύτερη έννοια της αρετής.
 
Η Αρετή ξεχώρισε, αγαπήθηκε, εξαντλήθηκε και είναι πλέον ξανά διαθέσιμη, για να κοσμήσει περισσότερες βιβλιοθήκες-δισκοθήκες.
 
Μπορείτε να την βρείτε στα δισκοπωλεία και στο online κατάστημα της Panik Records.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επανέκδοσή της, έρχεται δύο μήνες, μόλις, πριν την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ του Παντελή Κυραμαργιού που θα έχει τον τίτλο «Άνω Θρώσκω» και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον Σταυρό Του Νότου στις 27 Απριλίου.
 
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τις συνεργασίες με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Γιάννη Κότσιρα και την Μαρία Παπαγεωργίου.
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στο ρόλο του αφηγητή.