Στέφανος Κορκολής – Σοφία Μανουσάκη

Μίκης Θεοδωράκης - Γιάννης Ρίτσος | «Επιτάφιος»
Στέφανος Κορκολής - Σοφία Μανουσάκη | Ζωντανή Ηχογράφηση

Ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη παρουσιάζουν έναν από τους πιο εμβληματικούς κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, τον «Επιτάφιο», σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, σε μία ζωντανή ηχογράφηση που κυκλοφορεί από την Panik Oxygen.

«Ο “Επιτάφιος”, στον μισό αιώνα της ύπαρξής του, είχε την ευτυχία να τον τραγουδήσουν μεγάλοι τραγουδιστές. Δηλαδή να τον ερμηνεύσουν σωστά. Όμως ακούγοντας τον “Επιτάφιο” του Στέφανου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη, ανακάλυψα ένα καινούριο έργο. Δηλαδή βρέθηκα μπροστά σε μία αναδημιουργία του έργου. Αυτή η αποκάλυψη είχε να κάνει με τον άγνωστο μέχρι σήμερα σκληρό χαρακτήρα του έργου, που είναι ένας άκρατος διονυσιασμός και μία δραματική διαμαρτυρία μπροστά στο φαινόμενο του θανάτου, όπως ακριβώς τον βιώνει η τραγική μάνα, η μήτρα της ζωής. Ζωή και Θάνατος αντιπαλεύουν δημιουργώντας ηχητικούς σεισμούς, στα όρια της αντοχής του ανθρώπινου πόνου.

Ομολογώ πως η ακρόαση αυτού του αναγεννημένου “Επιτάφιου” με συγκλόνισε. Η Σ. Μανουσάκη ήταν για μένα μία μεγάλη καινούρια αποκάλυψη. Τόσο φωνητικά, όσο και ερμηνευτικά. Δείχνει ότι συνέλαβε απολύτως την ιδιοφυή ερμηνευτική σύλληψη του Σ. Κορκολή, ο οποίος με ένα πιάνο δημιουργεί ένα μουσικό - ηχητικό Σύμπαν, αποτέλεσμα μιας μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας με τα χιλιάδες χρώματα και ρυθμούς. Και κυρίως με αυτές τις κάθετες δωρικές ηχητικές συγχορδίες που με φέρνουν τόσο κοντά, μιας και αποτελούν το προσωπικό μου στίγμα στη σύνθεση και ερμηνεία της μουσικής. 
Τους ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά», αναφέρει σε χειρόγραφο μήνυμά του ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η ηχογράφηση - ντοκουμέντο έγινε κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Παττίχειο Θέατρο της Λεμεσού στην Κύπρο, στις 22 Απριλίου 2019 και περιλαμβάνει εκτελέσεις με φωνή και πιάνο, σε απευθείας στερεοφωνική ηχογράφηση και δίχως καμιά περαιτέρω ηχητική επεξεργασία.

Με τον «Επιτάφιο», που σηματοδότησε την έναρξη του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα, ο διεθνούς φήμης και καταξιωμένος Στέφανος Κορκολής δίνει συνέχεια στην εξαιρετική μουσική μας περιπλάνηση στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, μετά τις χρυσές δισκογραφικές εκδόσεις «Συνάντηση» και «Συνάντηση ΙΙ» με αποκλειστική ερμηνεύτρια τη Σοφία Μανουσάκη.

Κυκλοφορεί σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα: https://www.smarturl.it/epitafios

Δείτε το full album playlist:

TRACKLIST
1. Που Πέταξε Τ’ Αγόρι Μου
2. Χείλι Μου Μοσκομύριστο
3. Μέρα Μαγιού Μου Μίσεψες    
4. Βασίλεψες Αστέρι Μου
5. Ήσουν Καλός Κι  Ήσουν Γλυκός    
6. Στο Παραθύρι Στεκόσουν
7. Να 'Χα Τ’ Αθάνατο Νερό
8. Γλυκέ Μου Συ Δεν Χάθηκες