Ανδρέας Κατσιγιάννης & Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

Ανδρέας Κατσιγιάννης
Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας
«Γη της Ιωνίας»
(Βιβλίο Cd)

Ένα σπουδαίο έργο αφιερωμένο στη μνήμη του ακμάζοντα ελληνισμού της Σμύρνης, καθώς και στη συγκλονιστική αναγεννητική δύναμη των προσφύγων.
 
Πρόκειται για μία μοναδική παραγωγή, έργο ζωής για τον καταξιωμένο και πολυσχιδή συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group και είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης. Η «Γη της Ιωνίας» περιλαμβάνει cd με τραγούδια, ορχηστρικά θέματα και αφηγήσεις και συνοδεύεται από πολυσέλιδο βιβλίο με κείμενα και σημαντικά ανέκδοτα ντοκουμέντα από τη ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης καθώς και των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Ν. Ιωνία Βόλου.

Τη μουσική και τη διεύθυνση παραγωγής υπογράφει ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης σε συνεργασία με την περίφημη Εστουδιαντίνα Ν.Ιωνίας Βόλου, της οποίας είναι και ο δημιουργός. Την υποδειγματική επιμέλεια του βιβλίου έχει κάνει ο εξαιρετικός συγγραφέας, άοκνος ερευνητής του τραγουδιού και σημαντικός συνθέτης Θωμάς Κοροβίνης.

Ο δίσκος είναι πολυσυμμετοχικός. Περιέχει μελοποιημένα ποιήματα κορυφαίων Ελλήνων ποιητών, σημαντικών στιχουργών, ερμηνείες επιφανών ερμηνευτών και αφηγήσεις σπουδαίων ηθοποιών που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και αφιλοκερδώς στο κάλεσμα του συνθέτη. Οι αφηγήσεις των κειμένων φέρουν την υπογραφή μεγάλων πρωταγωνιστών του θεάτρου.

Η πολυσέλιδη έκδοση περιέχει μοναδικά αδημοσίευτα ντοκουμέντα και σπάνιες πολύτιμες γκραβούρες που μας παραχώρησε ο κορυφαίος μελετητής του ρεμπέτικου τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης. Η «Γη της Ιωνίας» είναι μία μοναδική έκδοση σε παραγωγή και υπό την αιγίδα της ιδιαίτερα δραστήριας Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» της οποίας το διοικητικό συμβούλιο με άοκνη προσπάθεια συνέβαλε τα μέγιστα στην πραγματοποίησή της.

Η «Γη της Ιωνίας» είναι μία μοναδική έκδοση σε παραγωγή και υπό την αιγίδα της ιδιαίτερα δραστήριας Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» της οποίας το διοικητικό συμβούλιο με άοκνη προσπάθεια συνέβαλε τα μέγιστα στην πραγματοποίησή της.

Αναλυτικά ερμηνεύουν:
Μάριος Φραγκούλης, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργος Νταλάρας, Μπάμπης Στόκας, Λεωνίδας Μπαλάφας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Ασπασία Στρατηγού, Ζαχαρίας Καρούνης, Νατάσα Θεοδωρίδου, Γιώργος Μπαγιώκης

Αφηγούνται:
Μιμή Ντενίση, Θωμάς Κοροβίνης, Ελένη Κοκκίδου, Χρύσα Παπά

Ποίηση & Στίχοι:
Κωστής Παλαμάς, Γιάννης Ρίτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Κ. Π. Καβάφης
Κώστας Μπαλαχούτης, Ισαάκ Σούσης, Κώστας Καρτελιάς, Μιμή Ντενίση, Πόλυς Κυριάκου, Θωμάς Κοροβίνης, Λευτέρης Παπαδόπουλος


Ο καταξιωμένος συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης που έφερε σε πέρας αυτό το εξαιρετικά δύσκολο στην υλοποίησή του εμβληματικό έργο, προλογίζει τη «Γη της Ιωνίας» με το ακόλουθο κείμενο:

ΓΗ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ

Άραγε είναι η ιστορία, ένα κομμάτι του εαυτού μας; Πάντα από παιδί προσπαθούσα να μπαίνω σε αυτή ως δρων πρόσωπο. Αυτή η διαδικασία μου έδινε έμπνευση. Η Μικρά Ασία και οι πρωταγωνιστές της, Σμύρνη – Κωνσταντινούπολη, απλώνονται στον χωροχρόνο και κάθε τους εικόνα, αλλάζει σχεδόν όλο τον Κόσμο. Από τον Όμηρο μέχρι τις μέρες μας, οι άνθρωποι της Μικρασίας προσπαθούν να χτίσουν γέφυρες, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι και μάλιστα με οδυνηρές συνέπειες για τους ίδιους.

Τις πιο όμορφες και ταυτόχρονα τις πιο αδέσμευτες και αναλλοίωτες γέφυρες στο χρόνο, τις έφτιαξαν οι ποιητές. Ατέλειωτοι δρόμοι διακίνησης συναισθημάτων και ιδεών, γεμάτοι πάντα με φως για δημιουργία ακόμα και μέσα από τον πόνο. Τα παράλια της Μικράς Ασίας είναι η αρχή του αναπόφευκτου, είναι το ΚΙΣΜΕΤ πολλών ψυχών. Οι ποιητές το γνώριζαν και το γνωρίζουν αυτό, το είπαν και το λένε, μας το παραδίδουν και εμείς κάθε φορά το κάνουμε τραγούδι.

Στο αρχικό κάλεσμα των ΙΩΝΩΝ της Μαγνησίας, η προσφορά των συντελεστών αυτού του μοναδικού για την εποχή εγχειρήματος, δείχνει σεβασμό στην μνήμη, αλλά κυρίως την ανάγκη να ξαναβρεθούμε με αυτά που είναι ζωντανά και φανερά όσο ποτέ.


Ανδρέας Κατσιγιάννης
Βόλος – Νέα Ιωνία Μαγνησίας
Μάιος του 2020


Καθοριστική συμβολή στην έκδοση του έργου έχουν οι χορηγοί του που είναι:

Ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ν. Σμύρνης, η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας-Φιλαδελφείας- Ηρακλείου & Χαλκηδόνας, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των «Ιώνων» Άννα Πετσιάβα-Παπανικολάου, καθώς και το επιφανές μέλος του Ευλαμπία Μεντεκίδου.

Το βιβλίο & cd «Γη της Ιωνίας» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group και μπορείτε να τo προμηθευτείτε εύκολα και γρήγορα ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο.

Kαθώς επίσης και από τα e-shop των δισκοπωλείων, των μεγάλων βιβλιοπωλείων και των αλυσίδων λιανικής. Kυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Ακούστε την κυκλοφορία στο Youtube

Καλή Ακρόαση
Ogdoo Music Group
Φεβρουάριος 2021