Χρήστος Οικονομίδης – Απ’ την αγάπη δεν μπορώ να ξεγραφτώ

Χρήστος Οικονομίδης
«Απ' την αγάπη δεν μπορώ να ξεγραφτώ»

Το άλμπουμ του Χρήστου Οικονομίδη «Απ’ την αγάπη δεν μπορώ να ξεγραφτώ”, περιλαμβάνει εννέα μελοποιήσεις ποιημάτων και ένα ορχηστρικό θέμα.
Ανάμεσα τους ένα σονέτο του Σαίξπηρ και οκτώ ποιήματα των Άγγελου Σικελιανού, Γιώργου Σαραντάρη , Σωτήρη Γουνελά, Κώστα Κρυστάλλη και του ιδίου του συνθέτη, ο οποίος παίζει πιάνο και τραγουδάει. 

Στα τραγούδια του άλμπουμ εκφράζουν την ανάγκη του Χρήστου Οικονομίδη για ονειροπόληση, μεταμόρφωση, απελευθέρωση και τη δημιουργική προσμονή ακόμα και ενός θαύματος. Εκτός από τα εννέα τραγούδια, στο ορχηστρικό “Οδύσσεια ή μια θαλασσινή περιπέτεια με αίσιον τέλος” ο συνθέτης μας αποκαλύπτει μια βαθιά παρόρμηση για την επιστροφή στην πηγή, στο σπίτι, στην αγάπη. 

Το εξώφυλλο είναι έργο της εικαστικού Άρτεμις Μουρατίδου.
Επιμέλεια Παραγωγής: Άγγελος Σφακιανάκης 
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρός Ηρως

Ο Χρήστος Οικονομίδης γεννήθηκε στη Δράμα.

Σπούδασε  στην Αθήνα, πιάνο με την Ισμήνη Αυγέρη και ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας με το Γιάννη Ιωαννίδη. Παρακολούθησε κύκλους σπουδών σύνθεσης με τον Θόδωρο Αντωνίου στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, με υποτροφία του Ωδείου Νίκος Σκαλκώτας,  Ιστορίας της Τέχνης με τη Μαριλένα Κασιμάτη και βυζαντινής μουσικής με το Λυκούργο Αγγελόπουλο.  

Συνθέτει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την πλαισίωση εικαστικών δημιουργιών. Βραβεύεται στο φεστιβάλ Ιθάκης το 1994 για τη σύνθεση του στο έργο “Διαδρομή σε λευκό τοπίο” του Γ. Παπάζογλου, ενώ το 1994 ιδρύει, ως βασικός στιχουργός και συνθέτης, το εναλλακτικό ροκ συγκρότημα Επόμενη Κίνηση, με το οποίο παίρνει το πρώτο βραβείο στον πανελλαδικό διαγωνισμό ποπ και ροκ τραγουδιού της ΕΡΑ 2. 

Το 1997 κυκλοφορεί ο ομώνυμος δίσκος από την FM Records και διοργανώνονται συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Ρόδον, Τεχνόπολη , Μύλος, ΟΛΠ Πειραιά κ.α.). Με την Επόμενη Κίνηση, η οποία εισήγαγε νέες φόρμες στη δομή της σύγχρονης τραγουδοποιϊας και στη σκηνική απόδοση της, συμμετέχει στο cd “Το μίξερ της Λένας” της Λένας Πλάτωνος και στη συλλογή “Όλες του rock οι τάσεις” από την FM Records.  
Το 2000 προχωρεί στην ανεξάρτητη παραγωγή “Γλυκιά ζωή”, όπου ο ήχος συνδέει το ηλεκτρονικό ποπ τοπίο με το ρεύμα της avant garde.  

Το 2003, μετά από πρόσκληση της Μουσικής Εταιρείας Αθηνών, καταθέτει το cd “Ρiano music I”, που περιέχει 13 συνθέσεις για πιάνο, επιχειρώντας να συγκεράσει το νεορομαντικό με το μεταμοντέρνο ύφος. 
Το 2011  κυκλοφορεί το CD “Έρως ζώο αγέρωχο και ηχηρό”, το οποίο διανέμεται από την Mικρή Άρκτο και περιεχει μελοποίηση σύγχρονων Ελλήνων ποιητών.

Διδάσκει από την αρχή της πορείας του  μέχρι σήμερα πιάνο, κρουστά, synthesizer, σύνθεση και φωνητική. 
Την περίοδο 1996-1999 δημιουργεί το Εργαστήρι Γενικής Μουσικής Παιδείας στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Δάφνης και από το 2005 έως το 2014, ως μέλος του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης, διευθύνει το μουσικό τμήμα και συνθέτει μουσική για τις παραστάσεις του φορέα (2007 ” Η ψεύτρα” του Ζ. Κοκτώ – θέατρο Φούρνος, θέατρο της Ημέρας, 2008 “Σαν τίποτα να μην είχε γίνει”- Πνευματικό Κέντρο Αιγίου, θέατρο της Ημέρας, 2011 “Ο ήλιος έλαμπε με δύναμη”- πάρκο Ηρώων).  
Υπογράφει μουσικές που επενδύουν ανεξάρτητες θεατρικές παραγωγές  (2016 “Ποιος ανακάλυψε την Αμερική” της Χρ. Σπηλιώτη – Θέατρο 14η μέρα, 2014 ” Περί έρωτος”- Χυτήριο, 2009 “Για ἐνα ζευγάρι ρόδα”- Φεστιβάλ Σαντορίνης Ήχος και Εικόνα, κ.α.) καθώς και παραστάσεις παιδικού θεάτρου (2016 “Τα παραμύθια της γιαγιάς”- κινηματοθέατρο  Τριανόν, 2014 “Η πολιτεία του βυθού” της Μ. Λοίζου – θέατρο Αθηνά, ωδείο Γ. Φακανάς). 
Το 2014 παρουσιάζει αρχικά στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας και στη συνέχεια στο κινηματοθέατρο Τριανόν και σε δήμους της Αττικής, την performance με πρωτότυπη σύνθεση πάνω στο έργο του Τσάρλι Τσάπλιν “Τα φώτα της πόλης”.

Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας ” Κυματομορφή”.