Γιώργος Ράπτης

Γιώργος Ράπτης | «Δάκρυ κρυστάλλινο»
Αδελφές Σπανομάρκου:
κυκλοφορούν το «Δάκρυ κρυστάλλινο» αφιερωμένο στους Έλληνες ναυτικούς!

Οι διεθνώς διακεκριμένες μουσικοσυνθέτριες Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου, έγραψαν το  «Δάκρυ Κρυστάλλινο», ένα τραγούδι αφιερωμένο στους ναυτικούς, γεμάτο συναισθήματα που ξεχειλίζουν και στιγματίζουν τις καρδιές με το πονεμένο χρώμα του αποχωρισμού. Είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Νικόλα Ράπτη που έχει γραφτεί για μια αληθινή ιστορία αγάπης.

Ένα έντεχνο-λαϊκό τραγούδι που υπογραμμίζει με το μπουζούκι του ο δεξιοτέχνης Γιώργος Ξενοκώστας, το ερμηνεύει ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Ράπτης, με μια καθόλου “μελό” ερμηνεία, αλλά μια ώριμη δωρική προσέγγιση, που ταιριάζει με το ιδιαίτερο ύφος των αδελφών Σπανομάρκου, σηματοδοτώντας την πέμπτη μεταξύ τους δισκογραφική συνεργασία. Σαν άκουσμα, είναι γεμάτο νοσταλγία, και θυμίζει τις μεγάλες εποχές του έντεχνου Ελληνικού τραγουδιού. 

Οι αδελφές Σπανομάρκου, σχολίασαν στο Instagram τους σχετικά με το ποίημα του Νικόλα Ράπτη που μελοποίησαν:

«η ιστορία πίσω από αυτό το ποίημα, είναι πολύ συγκινητική, και όταν τη μάθαμε, μας ήρθαν κι εμάς δάκρυα στα μάτια. Είναι ένα βιωματικό ποίημα του Νικόλα Ράπτη, μια μακρινή ανάμνηση ενός γεγονότος που τον στιγμάτισε για πάντα. Είναι μια ιστορία αποχαιρετισμού, που αφορά το πρώτο του μπάρκο στα καράβια. Όταν η ανάγκη τον ανάγκασε να αποχωριστεί την αγαπημένη του, δείχνοντας της το ναυτικό φυλλάδιο, λέγοντας της αν θέλει να το σκίσει. Το συναίσθημα ήταν τόσο έντονο, ο πόνος τόσο μεγάλος που τα δάκρυα κύλησαν στα μαγουλά τους, και του έμεινε αξέχαστη η εικόνα της καλής του που προσπαθώντας να συγκρατηθεί, δάγκωσε τα χείλη της, και μια σταγόνα αίμα κύλησε. Με τα ματωμένα χείλη, φίλησε την φωτογραφία του, και του έδωσε την ευχή της. Αυτή η εικόνα του χαράχτηκε στο νου, και την σκεφτόταν στο ταξίδι προς το μπάρκο.»

Το “Δάκρυ Κρυστάλλινο” ανήκει στο φιλόδοξο project των αδελφών Σπανομάρκου, με μελοποιήσεις σύγχρονων Ελλήνων ποιητών, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ανανεώσει το ενδιαφέρον στην τέχνη της ποίησης, με όχημα το έντεχνο τραγούδι!

Ακούστε το τραγούδι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=l5Wujy4KmZA

Κυκλοφορεί από την STROFINX σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες (Spotify, Apple Music, Amazon, Shazam , TikTok κ.α.).