Γιώργος Θεοφάνους

Γιώργος Θεοφάνους | «Κυπραία Φωνή»
Νέο Album

«Κυπραία φωνή ’μαι και δε χάνω τις φτερούγες μου
Κειο το τραγούδι που θε να ‘ρθει δεν ξεχάνω…»

Ο Γιώργος Θεοφάνους παρουσιάζει το μνημειώδες μουσικό έργο «Κυπραία Φωνή», ένα album – μοναδικό μουσικό ταξίδι στην ιστορία και την ψυχή της Κύπρου μέσα από την ποίηση, που κυκλοφορεί από την Panik Oxygen.

Ο σπουδαίος συνθέτης, μετά από χρόνια μελέτης του έργου δεκάδων Κύπριων δημιουργών, μελοποίησε ποιήματα και κείμενα που χρονολογούνται από την αρχαία, τη βυζαντινή, τη μεσαιωνική, τη δημώδη, την αναγεννησιακή και τη νεότερη λογοτεχνία της Κύπρου, έργα που κλείνουν μέσα τους την αγωνιστικότητα, την πίστη, τον πόνο και τον μόχθο.

Το album «Κυπραία Φωνή» αποτελεί την «ομπρέλα» δύο ξεχωριστών, αλλά αλληλένδετων και εξίσου σπουδαίων, παραγωγών.

Η πρώτη είναι η ζωντανή ηχογράφηση της παράστασης «Τραγουδώ Το Νησί Μου», που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2008 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, με βασικούς ερμηνευτές τη Μαρινέλλα και τον Αντώνη Ρέμο. Στην παράσταση συμμετείχαν επίσης ο Πέτρος Γαϊτάνος και οι νεότεροι Άλεξ Παναγή, Γιωργής Τσουρής και Μάριαμ Βενιζέλου.

Η δεύτερη είναι το «Χοές», μία σειρά ποιημάτων που έχει γράψει η πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κλαίρη Αγγελίδου και ερμηνεύουν η Μαρινέλλα, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Δήμος Αναστασιάδης και η Μαρίνα Βερζανλή, ενώ αφηγείται ο βραβευμένος ηθοποιός Γιώργος Τσουρής. Πρόκειται για 12 σπουδαίες ωδές σε εκείνους που θυσιάστηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του αγγλικού ζυγού κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Το album «Κυπραία Φωνή», που κυκλοφορεί στα ψηφιακά καταστήματα μουσικής, αποτελεί έναν σπουδαίο μουσικό δίαυλο και μία σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, καθώς οι εξαιρετικές συνθέσεις του Γιώργου Θεοφάνους και οι δυνατές ερμηνείες των καλλιτεχνών μας μεταφέρουν ένα μεγάλο κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης της Κύπρου.
Βρείτε το «Κυπραία Φωνή» στα ψηφιακά καταστήματα μουσικής:
Spotify: https://spoti.fi/3wU0Aqb
Deezer: https://bit.ly/3wR9ept
Δείτε τα audio releases:

 «Τραγουδώ Το Νησί Μου»

 «Χοές»