Μίκης Θεοδωράκης

Μίκης Θεοδωράκης - «Ασίκικο Πουλάκη»
Μουσικοί διάλογοι του Μίκη Θεοδωράκη
με την λόγια μουσική της Μικράς Ασίας
Νέο Album

Ερμηνεύει ο Γιάννης Διονυσίου | Mε την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας
Ενορχήστρωση, Προσαρμογή, Σαντούρι: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Το σπουδαίο έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Ασίκικο Πουλάκη», σε στίχους Μιχάλη Γκανά, παρουσιάζεται σε ένα ιδιαίτερο album που κυκλοφορεί από την Panik Oxygen. Πρόκειται για μία νέα εκτέλεση του έργου, μέσα από την προσέγγιση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας, Ανδρέα Κατσιγιάννη, με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας και σολίστ τον Γιάννη Διονυσίου.

Το «Ασίκικο Πουλάκη» κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1996 και είναι ένας κύκλος τραγουδιών σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, στίχους του Μιχάλη Γκανά, ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα και επιμέλεια ενορχηστρώσεων από τον Γιάννη Σπάθα. Με αυτά τα τραγούδια κορυφώνεται ο πολυετής και υπόγειος πειραματισμός του εβδομηντάχρονου, τότε, Θεοδωράκη με τους μελωδικούς δρόμους και τους ασύμμετρους ρυθμούς της μικρασιατικής παράδοσης.

Ο όρος «ασίκικο» σημαίνει «λεβέντικο» (από την τουρκική λέξη που σηματοδοτεί ταυτόχρονα τον ερωτοχτυπημένο και τον παραδοσιακό βάρδο) και παράλληλα αναφέρεται στο ομώνυμο, θεοδωρακικής επινόησης, ασύμμετρο χορευτικό μέτρο που εναλλάσσει τρίσημες και δίσημες ομάδες από μακρούς και βραχείς παλμούς. Ταυτόχρονα, το έργο αποτελεί φόρο τιμής στη μητέρα του συνθέτη, Ασπασία Πουλάκη, καθώς και στην καταγωγή της, από τον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας.

Η νέα προσέγγιση στο ιδιαίτερο αυτό έργο από τον Γιάννη Διονυσίου και την διακεκριμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, με την ενορχήστρωση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, αποτυπώνει στη ζωντανή ηχογράφηση στην Εναλλακτική Σκηνή μια σύγχρονη και παραγωγική επανασύνδεση της θεοδωρακικής έμπνευσης με τις παραδοσιακές, ιωνικές της ρίζες.

«Ήταν Οκτώβριος του 2005 όταν ο Μίκης Θεοδωράκης με κάλεσε στο σπίτι του να μου προτείνει μια ιδέα που είχε, αφού πρώτα είχε ακούσει προσεκτικά ό,τι υλικό είχε κυκλοφορήσει μέχρι τότε στη δισκογραφία από την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την παρακάτω φράση που μου είπε: “Θέλω να αποκαλύψεις τη ρίζα του έργου μου Ασίκικο Πουλάκη, χρησιμοποιώντας τον ήχο της Εστουδιαντίνας με τον ήχο του Γιάννη”. Ο Γιάννης Σπάθας, αυτός ο μοναδικός μουσικός, είχε ενορχηστρώσει την πρώτη εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα, σε στίχους του Μιχάλη Γκανά. Σήμερα, υλοποιώντας μετά από 16 χρόνια την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, δυστυχώς με την απουσία του να μας βαραίνει, όπως και αυτή του Γιάννη Σπάθα, νιώθω την ανάγκη, στην μνήμη τους, να ακολουθήσουμε πιστά αυτούς τους υπέροχους δρόμους του Αρχάγγελου, που ο Μίκης τους χάραξε, ο Γιάννης με τον Βασίλη τους πρωτοπερπάτησαν και εμείς, τώρα, τους ξαναφωτίζουμε», σημειώνει ο καταξιωμένος και πολυσχιδής συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης.

Η νέα εκτέλεση του «Ασίκικο Πουλάκη» παρουσιάστηκε από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και ο Ανδρέας Κατσιγιάννης ευχαριστούν τον Γιώργο Κουμεντάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, για την πρόσκληση – πρόταση να παρουσιάσουν στη νέα μορφή το έργο του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Βρείτε το album στα ψηφιακά καταστήματα μουσικής:
Spotify: https://spoti.fi/3UCRO96
iTunes/Apple Music: https://apple.co/3OaaPNQ
Deezer: https://bit.ly/3O3d1qh

Δείτε την official album playlist: