Γλυκερία & Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

Γλυκερία & Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας: «Του έρωτα και της ξενιτιάς»
Κυκλοφορεί σε διπλό αριθμημένο LP η ζωντανή ηχογράφηση
από το Αίθριο του Μεγάρου μουσικής Αθηνών

Η κορυφαία ορχήστρα Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας Βόλου, που δημιούργησε ο καταξιωμένος συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης συμπράττει με την μοναδική Γλυκερία σε μία ζωντανή παρουσίαση τραγουδιών που έχουν εγγραφεί στη συλλογική μας μνήμη.

Το album με τίτλο «Του Έρωτα και της Ξενιτιάς» που κυκλοφορεί σε συλλεκτικό, διπλό αριθμημένο LP και βινύλιο 180gr, αποτυπώνει αυτή την εξαιρετική συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2008.

Στη συναυλία αυτή συμμετέχουν ερμηνευτές και μουσικοί από την Τουρκία και τη Συρία δείχνοντας έτσι την αμέριστη συνεργασία των λαών μέσα από τον δρόμο της μουσικής και των τραγουδιών.

Συγκεκριμένα μαζί με τη Γλυκερία και την Εστουδιαντίνα βρέθηκαν στη σκηνή οι: Ziad Rajab, Dilek Koc και ο Θοδωρής Μέρμηγκας.

Η υψηλού επιπέδου ερμηνεία της Γλυκερίας και ο χαρακτηριστικός, αναγνωρίσιμος ήχος της Εστουδιαντίνας με τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, μας χαρίζουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στην πλούσια μουσική παράδοση της Ελλάδας και της Μεσογείου.

Ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης γράφει για εκείνη τη νύχτα:

ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ

Όταν μετά από χρόνια ξανακούσαμε το υλικό της συναυλίας μας, από το Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα όπως όταν ξαναβλέπεις μια παλιά οικογενειακή φωτογραφία. Πώς να περιγράψεις αυτή την συγκίνηση. Ήμασταν όλοι εκεί, όπως και την πρώτη μέρα που συναντηθήκαμε, εικοσιδύο χρόνια πριν.

Η γενναιοδωρία κάποιων ανθρώπων που μας αγκάλιασαν από τα πρώτα μας βήματα, μας έδωσε δύναμη να υπάρχουμε και να δημιουργούμε μέχρι σήμερα. Από τους πρώτους ήταν η Γλυκερία. Μια από τις σπουδαιότερες φωνές της Μεσογείου που όταν την ακούς μαγεύεσαι, σε ταξιδεύει στους ωραιότερους δρόμους της μουσικής. Πήρε την ισχυρή παράδοση των μεγάλων φωνών, της Μαρίκας Παπαγκίκα, της Ρόζας Εσκενάζυ, της Ρίτας Αμπατζή, της Umm Kulthum και έφτιαξε τον δικό της κόσμο, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στο δρόμο του ερμηνευτή- τραγουδιστή.

Σε αυτό το άλμπουμ το μοναδικό ντοκουμέντο από τις συναυλίες μας στις 8 & 9 Σεπτεμβρίου του 2008, στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κονσέρτο για ορχήστρα και φωνή, περιλαμβάνονται σπουδαία διαμάντια της Ελληνικής και Μεσογειακής μουσικής με θέμα τον έρωτα και την ξενιτιά. Αποδίδονται με τον ιδιαίτερο ήχο της Εστουδιαντίνας, με τον δικό μας τρόπο, σε ένα διαλογικό και δεξιοτεχνικό παιχνίδι, με αυτή τη σπουδαία ερμηνεύτρια.

Τότε εμείς σαν ορχήστρα ήμασταν μόλις εννιά ετών.

Σήμερα ακούγοντας ως ακροατές αυτό το υλικό, νιώθουμε αυτό το ίδιο συναίσθημα όπως και τότε. Η μουσική είναι η λύτρωσή μας. Αυτή μας έμαθε να ζούμε συλλογικά, με αγάπη και δημιουργικότητα.

Σε αυτές τις παραστάσεις είχαμε την τιμή να φιλοξενούμε δύο πρόσωπα της μουσικής που προέρχονται από την Συρία και την Τουρκία. Αγαπούν την ελληνική μουσική και έδωσαν τον δικό τους ήχο στις παραστάσεις μας. Η Dilec Koc από την Τουρκία και ο Σύριος ουτίστας και τραγουδιστής Ziad Rajab. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Ευχαριστούμε την Άννα Νταλάρα για την ιδέα της να κάνουμε αυτές τις παραστάσεις και τον Στέλιο Φωτιάδη για τις πολύτιμες συμβουλές του
.

Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας & Ανδρέας Κατσιγιάννης

Το album «Του Έρωτα και της Ξενιτιάς» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group σε 500 αριθμημένα αντίτυπα διπλού LP 180 gr και τα τραγούδια του είναι διαθέσιμα σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Credits:
Ενορχήστρωση - Διεύθυνση ορχήστρας: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Κυριάκος Γκουβέντας: βιολί
Σταύρος Κουσκουρίδας: κλαρίνο, φλογέρα
Δήμος Βουγιούκας: ακορντεόν
Νίκος Μέρμηγκας: μπουζούκι, λαούτο, λάφτα
Γιώργος Ρόκας: μπουζούκια
Παντελής Μπεκιαρόπουλος: μπουζούκια
Νίκος Μπάιμπας: κανονάκι
Αντώνης Ανδρέου: τρομπόνι
Γιώργος Ζίφκος: τρομπέτα
Γιάννης Χατζηνικολάου: φλάουτο
Χρήστος Ζέρβας: κιθάρες
Απόστολος Βαλαρούτσος: κιθάρες
Φίλιππος Ρέτσιος: πιάνο
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά
Γιάννης Παπαγιαννούλης: κρουστά
Γιάννης Καραμανιώλας: μπάσο
Ανδρέας Κατσιγιάννης: σαντούρι

Ηχοληψία – Ηχογράφηση: Γιώργος Ζαγόρης
Ηχολήπτης σκηνής Νίκος: Ρούντος
Επεξεργασία – Μίξη Ηλίας: Λάκκας, Studio Odeon

Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης

Οι συναυλίες ήταν μια παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Άννας Νταλάρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΑΙΘΡΙΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ και πραγματοποιήθηκαν στις 8 & 9 Σεπτεμβρίου του 2008. Ευχαριστούμε την κα Λεμονιά Παπαλελούδη, για την πολύτιμη βοήθειά της.