Γλυκερία

Γλυκερία | «Με αναστεναγμό»

(CD Album)

Σε μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη και στίχους της Μαρίας Χατζηαυξέντη

Η δημοφιλής ερμηνεύτρια παρουσιάζει τον νέο της δίσκο με τίτλο «Με αναστεναγμό», που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.

Στον δίσκο συμμετέχει και ο Γιάννης Κότσιρας σε δύο τραγούδια, στο ντουέτο με τη Γλυκερία «Ένα αθώο ψέμα», το οποίο έχει κυκλοφορήσει ήδη με μεγάλη επιτυχία σαν προπομπός του δίσκου και στο «Σαν πεθαίνει η ψυχή».

Η Γλυκερία με την οικεία αγαπημένη φωνή της, που φέρει ατόφιες τις μνήμες και την παράδοση του ελληνισμού, ερμηνεύει μοναδικά και παρουσιάζει με τρόπο συγκινητικό το χρονικό της διπλής προσφυγιάς των Μικρασιατών της Κύπρου.

O καταξιωμένος συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης, είχε την ιδέα της δημιουργίας, σε συνεργασία με τη στιχουργό Μαρία Χατζηαυξέντη, ενός δίσκου αφιερωμένου σε μία άγνωστη πτυχή του δράματος των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Των προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο το 1922 και το 1974 αναγκάστηκαν εκ νέου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Η στιχουργός Μαρία Χατζηαυξέντη, απόγονος μίας από τις χιλιάδες οικογένειες που βίωσαν στη διάρκεια μισού μόλις αιώνα δύο φορές τον πόνο του ξεριζωμού, αποτυπώνει στους στίχους της τη μνήμη, το σιωπηλό πόνο και την ελπίδα ενός λαού, που κόντρα στις θύελλες της ιστορίας, εξακολουθεί να επιμένει.

Οι δύο δημιουργοί σημειώνουν μεταξύ άλλων στο ένθετο το του δίσκου:

«Είμαστε πρόσφυγες, ακούω να λέει η Μαρία και σκέφτομαι τι σκληρό συναίσθημα να αισθάνεσαι πρόσφυγας στην ίδια σου τη χώρα. Το 1974 είναι πολύ κοντά και τα σημάδια είναι ακόμα νωπά.

Οι βιωματικοί στίχοι της Μαρίας Χατζηαυξέντη, αυτά τα σημάδια περιγράφουν. Μιλούν για τον ξεριζωμό μιας οικογένειας που το 1922, από το λιμάνι της Σμύρνης βρέθηκαν στην Κερύνεια της Κύπρου, που έγινε η νέα τους πατρίδα.

Μα ούτε εκεί ήταν γραφτό να ριζώσουν. Το 1974 και πάλι διωγμός, από τον ίδιο λαό!

…Ευχαριστώ τη Γλυκερία, που με τη μοναδική της ερμηνεία, ανέδειξε με το λόγο και τη μουσική, όλα αυτά τα ακριβά συναισθήματα.

Ο Γιάννης Κότσιρας, ο ξεχωριστός ερμηνευτής μιας γενιάς του τραγουδιού που συνδέει το χθες με το σήμερα, είναι πάντα δίπλα μου. Γιάννη μου σε ευχαριστώ, από καρδιάς, για τα δώρα σου…»

Ανδρέας Κατσιγιάννης

«Με αναστεναγμό ψυχής, ξεκίνησα να γράφω όλα αυτά που πλημμύριζαν τα ενδόμυχα μου. Θυμάμαι, αντίκρυσα μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του ’22 στον τοίχο της γιαγιάς Κατίνας, …μια ιστορία καμουφλαρισμένη σε μια ξύλινη κορνίζα. Η άλλη μέρα δεν τελειώνει ποτέ, μου είπε με ένα βαθύ αναστεναγμό.

…Στη ζωή μου κυριαρχεί η αλχημεία της μοίρας γι’ αυτό και η συνάντηση με τον καταξιωμένο και αγαπημένο συνθέτη, Ανδρέα Κατσιγιάννη άναψε τη σπίθα της δημιουργίας, ένωσε τις ψυχές μας, μέσα από τον στίχο και τη μουσική. Ο Ανδρέας, είναι ο άνθρωπος που έσπειρε την ιδέα και όλο το έργο «γεννήθηκε» μέσα από τις μοναδικές φωνές της Γλυκερίας και του Γιάννη Κότσιρα…»

Μαρία Χατζηαυξέντη

Το cd «Με αναστεναγμό» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group, βρίσκεται ήδη στις προθήκες των δισκοπωλείων και των αλυσίδων λιανικής και τα τραγούδια του κυκλοφορούν ψηφιακά σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Μπορείτε να προχωρήσετε σε onine παραγγελία μέσα από το ogdooshop.gr: https://bit.ly/GlykeriaMeAnastenagmoCd

Βρείτε το «Με αναστεναγμό» σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες: https://orcd.co/meanastenagmo

Καλή ακρόαση, Ogdoo Music Group